Mielenterveystyön päivätoiminta
Toteutamme Ukonhatun päivätoimintaa jokaisena arkipäivänä Karpalokodin kerrostalon ylimmässä kerroksessa.
Suurin osa päivätoimintaan osallistuvista on omassa kodissaan asuvia leppävirtalaisia mielenterveyskuntoutujia. Päivätoiminnan lisäksi he voivat halutessaan olla meihin yhteydessä. Teemme tarvittaessa myös kotikäyntejä heidän luokseen, ja kutsumme heidät mukaan Ukonhatun eri tapahtumiin.
Päivätoimintamme punainen lanka on tavoitteellisuus: Olemme tärkeä tuki kuntoutujan avohoidossa. Tavoitteemme on, että kuntoutuja selviää mahdollisimman hyvin kotonaan ja että sairaalajaksoja tulisi mahdollisimman vähän.
Tärkeä yhteistyökumppanimme on Leppävirran kunta, joka ostaa päivätoimintamme palveluja. Kun asiakas ohjautuu kunnan mielenterveysneuvolan kautta Ukonhatun päivätoimintaan, vastuuohjaajamme osallistuu yhteispalaveriin kunnan edustajien kanssa. Palaverissa suunnitellaan asiakkaalle hänen itsensä näköinen kuntoutussuunnitelma.
Seuraamme huolella kuntoutujan vointia. Osa seurantaa on lääkehuoltopalvelumme, joka räätälöidään aina yksilöllisen tarpeen mukaan. Turvallinen lääkehoito on tärkeä osa kuntoutumista. Lääkehuoltomme sisältää muun muassa lääkkeiden jakamisen, säilyttämisen, apteekista tilaamisen ja hakemisen sekä reseptien uusinnan. Säilytämme asiakkaan lääkkeet ja annamme ne hänelle henkilökohtaisesti, tarvittaessa myös iltaisin ja viikonloppuisin.
Osa päivätoimintaa on arkisten asioiden harjoittelu. Keskustelemme, ruokailemme, pidämme kokouksia ja suunnittelemme yhdessä tapahtumia. Näin opettelemme selviämään jokapäiväisistä askareista ja luomme kodinomaista tunnelmaa.
Päivätoiminnan ryhmissä ja tapahtumissa on hyvä henki. Meille on helppoa ja mukavaa tulla. Päivätoimintamme tarkoittaakin asiakkaillemme tärkeää vertaistukea. Asiakassuhteemme ovat pitkiä. Osa asiakkaista on käynyt meillä vuodesta 2001.
Päivätoiminnassamme toteutamme lukujärjestystä, jonka uusimme kolme kertaa vuodessa. Ensimmäinen lukujärjestys kestää tammikuusta toukokuuhun, toinen kesäkuusta elokuuhun ja kolmas syyskuusta joulukuuhun.
Toimintamme ydintä ovat yhteisöllisyys ja vertaistuki, jotka toteutuvat kaikissa ryhmissämme.
Päivätoiminnan ryhmissämme tapahtuu paljon. Musiikkiryhmän suosittuja toimintoja ovat muun muassa lauluhetket, karaoke, levyraadit ja musiikkibingo. Levyraadissa soitamme asiakkaiden valitsemaa musiikkia. Jokainen saa kommentoida laulua vuorollaan, ja näin opitaan muun muassa mielipiteen ilmaisua sekä oman vuoron odottamista.
Kätevät kädet -ryhmässä askartelemme, leivomme sekä kirjoitamme tarinoita ja runoja. Elokuvaryhmää varten käymme toisinaan yhdessä elokuvateatterissa tai kirjastossa lainaamassa sopivan elokuvan. Näin syntyy rohkeutta lähteä liikkeelle ja kohdata ihmisiä. Opettelemme yhdessä myös internetin käyttöä.
Iso osa toimintaryhmistä on yhteisiä naisille ja miehille. Välillä järjestämme erikseen naisten ja miesten toimintaa. Tavoitteemme on, että asiakkaamme pääsevät oppimaan uutta ja kokemaan onnistumisen tunnetta. On iso juttu tarttua kaulimeen tai halkomiskirveeseen, jos aiemmin ei ole rohjennut leipoa tai koskaan ennen päässyt tekemään polttopuita.
Toiminnassamme toteutuvat asiakkaittemme toiveet. Kerran kuukaudessa pidämme kokouksen, jossa asiakkaat ehdottavat tulevia tapahtumia ja teemapäiviä. Äänestämme ehdotuksista, jotta jokainen saa mahdollisuuden vaikuttaa toiminnan sisältöön.
Kerran kuukaudessa on virkistystoiminnan aika. Retkeilemme, käymme teatterissa, konsertissa tai urheilukisoissa tai osallistumme joukolla johonkin tapahtumaan. Virkistystoiminnan kohteen valitsevat asiakkaat.